Rypejakt i Synnøvejorddalen høsten 1998

Jeg har funnet denne historien som er fra høsten 1998. Vil tro at de guttene har mange minner fra turen. Håper på at de koser seg når de leser denne på nytt fra over 20 år tilbake i tid. Den fantastiske tegningen/beskrivelsen av Alf Nikolaisen taler for seg selv.

Foto: Turid W. Uteng tatt 30.07.2021 med utsikt fra Vasstinden (900 moh).
Fra høyre ses Synnøvejordvannene med Store Synnøvejordvatnet og Lille Synnøvejordvatnet, videre ses Synnøvejordtinden (781 moh), og Skorelv-vatnet.

Jakttur med mersmak

Skrevet av Per Tore Uteng

Det var tirsdag ettermiddag med Synnøvejorddalen i tidlig høstfarge, med stille sensommerluft. Ett og annet hagleskudd var den eneste lyden som jeg kunne registrere foruten min egen pesing etter luft og trommingen av hjerteslagene der jeg med skjelvende knær slet meg opp den siste stupbratte skrenten før dalen åpnet seg innover med slette fine moer og bakker, og med blanke fine vann på rekke innover.

Jeg må innrømme at jeg trøstet meg selv med at han Ivar Andersen måtte ha hatt det mye verre med sine «røykeskanka». Vel inne ved leiren var mottakskomiteen klar, de hadde nettopp kommet ned fra fjellet og kunne fortelle om eventyrlig med ryper. 

«Ja det e fleir enn på Coloseum en fredagskveld», ble det påstått.

(Colosseum var en svært populær nattklubb i Tromsø på den tiden. Red. anm.)

Lavvo og ryper

Vi var et helt gjeng som skulle jakte i lag i «Syijnøvjortiijn», som fjellet heter på dialekt. Jeg kunne ikke bli med gjengen på startdagen for jakta grunnet jobb, og kom først av gårde dagen etter. Det var rigget opp lavvo i løpet av helga, og med to gode primuser og et velutrustet proviantlager så det ut som det bare var kokken som manglet. Ryper til måltidet var sikret og vel så det.

Maten ble god om så jeg selv må si det. Rypebryst i viltsaus med bacon, rømme og fløte, poteter og skogsopp. Alt inntatt med dertil skummende øl og/eller vin. Kaffe og cognac ble servert ved bålet som avslutning på måltidet mens den stille kveldshimmelen tegnet seg dyprød i nordvest. Det er i slike stunder de virkelige gode historiene raust trekkes fram fra minnene og serveres mer eller mindre uinnpakket utover kvelden mens bålet sakte dør ut.

Tidlig neste morgen var det antydning til et visst kaos mens sekker ble pakket, frokost fortært og en siste sjekk av utstyr før eventyret skulle oppleves. En fantastisk flott dag. Ryper ble det visst på alle denne turen og middagen denne dagen var sprøstekt ørret med rømmesaus osv, osv.

Det vil ta for stor del av avisa om jeg skulle gå inn på enkeltheter, så derfor vil jeg som avslutning bare vise til skildringen av turen som en av turkameratene, tegneren Alf Nikolaisen har gjort for Kattfjord-Nytt. Som leserne sikkert husker var det en del jakthistorier fra Ringvassøya fra samme tidsrom, men med mye mer smell i.

I tillegg må jeg få tilføye at en bedre og hyggeligere måte å lade batteriene på skal man lete lenge etter.

Situasjonsbeskrivelse

Tegning av Alf Nikolaisen

Skrevet av Alf Nikolaisen

Tegningen viser en liten jaktepisode fra Synnøvejorddalen

Etter endt jaktdag med på forhånd store forventninger måtte enkelte bare innse at hellet ikke fulgte alle. Omsider kom alle rypene frem til kokken, og Per Tore Uteng kunne endelig gå i gang med å tilberede kveldsmaten.

Egil Bertheussen i rollen som Hans Chr. Alsvik sørger for at det hele blir foreviget på film (I ettertid er det bare tannlegen som har fått bruk for opptakene, da de viser Bertheussens tanngard i vidvinkelformat).

Ivar Andersen har lokalisert rypa han skaut i morgentimene.

Ronald Andersen har etter utallige skuddsalver ennå ikke funnet fram til riktig ammunisjon.

Bror Hansen har berget dagen og dermed kveldsmåltidet. 

Jarle Nilsen (i lavvo-åpninga), bivåner det hele og forbereder desserten (med noko attåt).